Στερόλες (Φυτικές) Χρήσεις & Αποτελεσματικότητα

Οι φυτικές στερόλες είναι ουσίες που είναι παρόμοιες με τη χοληστερόλη, αλλά παράγονται στα φυτά. Βρίσκονται στις μεγαλύτερες ποσότητες στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Στερόλες (Φυτικές) Χρήσεις & Αποτελεσματικότητα

Οι φυτικές στερόλες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης περιορίζοντας την ποσότητα χοληστερόλης που είναι σε θέση να εισέλθει στο σώμα. Ορισμένες φυτικές στερόλες ενδέχεται επίσης να μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης που παράγεται στο σώμα. Χρησιμοποιούνται επίσης για:

  • τις καρδιακές παθήσεις,
  • τον καρκίνο του παχέος εντέρου,
  • τον καρκίνο του στομάχου,
  • την παχυσαρκία,
  • την καρδιακή προσβολή,
  • την σεξουαλική δυσλειτουργία και
  • πολλές άλλες καταστάσεις,

αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν πολλές από αυτές τις άλλες χρήσεις.

Οι στερόλες είναι ένας τύπος λιπιδίου που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα που έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα στερόλης μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία και τη λίμπιντο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Επιπλέον, οι στερόλες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική σεξουαλική υγεία.

Μην συγχέετε τις φυτικές στερόλες με τη β-σιτοστερόλη ή τη σιτοστανόλη. Πρόκειται για συγκεκριμένους τύπους φυτικών στερολών.

Χρήσεις & Αποτελεσματικότητα

Μάλλον αποτελεσματικές για:

  • Κληρονομική τάση για υψηλή χοληστερόλη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία). Όταν χρησιμοποιείται μαζί με μια δίαιτα που μειώνει τη χοληστερόλη, η λήψη φυτικών στερολών από το στόμα μειώνει τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακής») χοληστερόλης σε παιδιά και ενήλικες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω οικογενής υπερχοληστερολαιμίας.
  • Υψηλή χοληστερόλη. Η λήψη φυτικών στερολών από το στόμα μειώνει τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL ή «κακής») χοληστερόλης σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη που ακολουθούν επίσης μια δίαιτα που μειώνει τη χοληστερόλη. Δεν φαίνεται όμως να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Σίγουρα αποτελεσματικές για:

  • Καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τουλάχιστον 3,4 γραμμάρια φυτικών στερολών καθημερινά ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Έχουν αναφερθεί επίσης -ανεπίσημα- και πιθανά οφέλη στην σεξουαλικότητα. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία, ακόμη και κατάθλιψη. Το Matcha Slim είναι ένα προϊόν που πραγματικά μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση των φυτικών στερολών για διάφορους άλλους σκοπούς, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να πούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top