Corpus Cavernosa – Σπηλαιώδη Σώματα

Το σπηλαιώδες σώμα (Corpus Carvenosum) είναι ένας από τους δύο κυλίνδρους του πέους (σπηλαιώδη σώματα – πληθυντικός: Corpus Cavernosa) που γεμίζουν με αίμα για τη δημιουργία στύσης. Εάν έχετε πόνο, προβλήματα ούρησης ή προβλήματα διατήρησης της στύσης, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Corpus Cavernosa - Σπηλαιώδη Σώματα

Τί Είναι Το Corpus Cavernosum;

Το corpus cavernosum είναι ο στυτικός ιστός του πέους σας, μαζί με το corpus spongiosum. Το corpus spongiosum έχει επίσης ονομαστεί corpus cavernosum urethrae. Το σπογγώδες σώμα περιβάλλει την ουρήθρα.

Υπάρχει ένα σπηλαιώδες σώμα σε κάθε πλευρά του ουρητήρα σας. Ο πληθυντικός αριθμός για τα δύο αυτά σώματα είναι corpus cavernosa. Αυτά τα σπογγώδη σώματα, μαζί με το corpus spongiosum, περιέχουν αιμοφόρα αγγεία που κάνουν το πέος σας σκληρό όταν γεμίζουν με αίμα. Έχουν επίσης νεύρα που βοηθούν σε αυτές τις αλλαγές.

→ Διαβάστε επίσης για τον Tunica Albuginea (Ελυτροειδή Χιτώνα).

Τί Κάνει Το Corpus Cavernosum;

Το σπηλαιώδες σώμα και το σπογγώδες σώμα καθιστούν δυνατή την αναπαραγωγή. Το αίμα που γεμίζει αυτούς τους σπογγώδεις ιστούς κάνει το πέος σας αρκετά σκληρό ώστε να διεισδύσει στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο μυϊκός ιστός βοηθά επίσης στις συσπάσεις που ωθούν το σπέρμα έξω από την άκρη του πέους.

Πού Βρίσκεται Το Corpus Cavernosum;

Το σπηλαιώδες σώμα βρίσκεται στο εσωτερικό του πέους. Συγκεκριμένα, τα κοίλα σώματα αποτελούν μέρος του πέους, του ανδρικού οργάνου για τη σεξουαλική επαφή.

Το πέος αποτελείται από τρία μέρη:

 1. Τη ρίζα, ή το τμήμα του πέους που προσκολλάται στην κοιλιά σας.
 2. Το σώμα ή το στέλεχος, το οποίο έχει σχήμα σωλήνα ή κυλίνδρου. Εδώ βρίσκονται το σπηλαιώδες σώμα και το σπογγώδες σώμα.
 3. Η βάλανος που ονομάζεται επίσης κεφαλή, η οποία είναι το κωνικό άκρο του πέους. Το άνοιγμα της ουρήθρας – του σωλήνα που μεταφέρει τόσο το σπέρμα όσο και τα ούρα έξω από το σώμα – βρίσκεται στην άκρη της βαλάνου του πέους.

Το σπερματικό υγρό, το οποίο περιέχει σπέρμα, αποβάλλεται (εκσπερματώνεται) μέσω του άκρου του πέους όταν το άτομο φτάνει σε σεξουαλική κορύφωση (οργασμό). Όταν το πέος είναι σε στύση, η ροή των ούρων εμποδίζεται από την ουρήθρα, επιτρέποντας μόνο την εκσπερμάτωση σπέρματος κατά τον οργασμό.

Από Τί Είναι Φτιαγμένο Το Corpus Cavernosum;

Το σπηλαιώδες σώμα αποτελείται κυρίως από λείο μυ. Διαθέτει επίσης δομές που ονομάζονται ενδοκαβερνικές δοκίδες (ή πυλώνες), οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για τη διατήρηση του στυτικού ιστού στη θέση του και τον καθορισμό του τελικού μεγέθους του πέους.

Το σπηλαιώδες σώμα έχει επίσης κοίλους χώρους που επενδύονται με έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων που ονομάζονται επιθηλιακά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα ενδέχεται να εμπλέκονται στη στυτική δυσλειτουργία. Όταν συμβαίνει στύση, ο χώρος αυτός γεμίζει με αίμα και γίνεται άκαμπτος.

Συχνές Παθήσεις Και Διαταραχές Που Επηρεάζουν Το Κοίλο Σώμα

Ορισμένες από τις συνήθεις παθήσεις που επηρεάζουν το κοίλο σώμα περιλαμβάνουν:

 • Στυτική δυσλειτουργία: Αυτός ο όρος περιγράφει την αδυναμία να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε μια στύση αρκετά ισχυρή για σεξουαλική επαφή.
 • Καρκίνος του πέους: Ο όρος αυτός περιγράφει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στο πέος.
 • Θρόμβωση: Αυτό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος.
 • Κάταγμα πέους: Πρόκειται για επείγον περιστατικό και συμβαίνει όταν ένα πέος σε στύση κάμπτεται με δύναμη. Πιθανόν να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του corpus cavernosa.
 • Νόσος του Peyronie: Με αυτή την πάθηση, ο ουλώδης ιστός κάνει το πέος σας να καμπυλώνει και ενδεχομένως να μικραίνει. Μπορεί να αισθανθείτε ένα εξόγκωμα από την ουλή.
 • Πριαπισμός: Σε αυτή την κατάσταση, έχετε στύση που διαρκεί πολύ και γίνεται επώδυνη.
 • Διαταραχές εκσπερμάτισης: Με αυτές τις καταστάσεις, η εκσπερμάτιση μπορεί να καθυστερήσει, να είναι πρόωρη ή ακόμη και να πάει προς τα πίσω (οπισθοδρομική εκσπερμάτιση).
 • Κυτταρίτιδα: Αυτή η κατάσταση, μια δερματική λοίμωξη, μπορεί να συμβεί στο δέρμα του πέους και στη συνέχεια να πάει βαθύτερα κάτω από το δέρμα.

Συμπτώματα Των Παθήσεων Που Επηρεάζουν Το Corpus Cavernosum;

Ορισμένα σημάδια ή συμπτώματα ότι μπορεί να έχετε μια πάθηση που επηρεάζει το πέος σας και τα σχετικά μέρη περιλαμβάνουν:

 • Αδυναμία να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε στύση.
 • Εκκρίσεις από το πέος σας.
 • Πόνος στο πέος σας ή στην περιοχή του περινέου (ο χώρος μεταξύ του οσχέου και του πρωκτού σας).
 • Πόνος ή δυσκολία στην ούρηση (δυσουρία).
 • Οίδημα (φλεγμονή).

Συνήθεις Εξετάσεις Για Τον Έλεγχο Της Υγείας Του Corpus Cavernosum

Ο γιατρός σας θα λάβει ιατρικό ιστορικό και θα κάνει σωματική εξέταση. Ενδέχεται επίσης να διατάξει εργαστηριακές εξετάσεις ούρων, αίματος και υλικού που λαμβάνεται με δείγμα από την ουρήθρα.

Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως:

 • Υπερηχογράφημα του πέους.
 • Ακτίνες Χ.
 • Αξονική τομογραφία (CT).
 • Μαγνητικές τομογραφίες.

Μπορεί επίσης να διατάξουν βιοψία ή αφαίρεση ιστού, εάν είναι απαραίτητο.

Συνήθεις Θεραπείες Του Κοίλου Σώματος

Οι θεραπείες για τις παθήσεις του κοίλου σώματος εξαρτώνται από τη νόσο. Για ορισμένες ασθένειες, όπως οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ο πάροχός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Για άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

→ Διαβάστε επίσης: Χαμηλή Τεστοστερόνη Και Σεξουαλική Διάθεση

Πώς Διατηρείτε Το Corpus Cavernosum Υγιές

Η διατήρηση της υγείας του πέους σας και του corpus cavernosum σχετίζεται με τη συνολική σας υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά τις χρόνιες παθήσεις και είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του πέους σας. Η υγεία του πέους σας σχετίζεται με την επιτυχή διαχείριση καταστάσεων όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν:

 • Κρατήστε το πέος σας καθαρό. Πλύνετέ το απαλά κάθε μέρα με ήπιο σαπούνι και νερό. Αν έχετε ακόμα την ακροποσθία σας, φροντίστε να καθαρίζετε και κάτω από αυτήν.
 • Ελέγχετε το πέος σας σε τακτική βάση. (Αυτός ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα σεξουαλικά σας όργανα, όπως τους όρχεις και το όσχεο). Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας για τις αλλαγές που σας ανησυχούν.
 • Περιορίστε τους ερωτικούς σας συντρόφους. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό όταν κάνετε σεξ, εκτός αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί. Αποφύγετε τον τραυματισμό ή την κάμψη του πέους σας κατά τη διάρκεια του σεξ.
 • Προστατέψτε το πέος σας κατά τη διάρκεια αθλητικών και άλλων σκληρών δραστηριοτήτων.
 • Σταματήστε το κάπνισμα και τη χρήση προϊόντων καπνού. Ο καπνός κάνει κακό στη γενική σας υγεία και στην υγεία του πέους σας επίσης.
 • Φτάστε σε ένα υγιές βάρος και διατηρήστε το.
 • Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο πέος σας!

Μια Σημείωση Από Το RhinoGold.gr

Το να διατηρείτε τον εαυτό σας υγιή σημαίνει να διατηρείτε όλα τα μέρη του σώματός σας υγιή. Η υγεία του πέους σας, συμπεριλαμβανομένου του corpus cavernosa, είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Αν έχετε πόνο ή αλλαγές στο πέος σας ή αν το πέος σας δεν λειτουργεί όπως θέλετε, μιλήστε με τον γιατρό σας.

→ Διαβάστε επίσης: Στερόλες (Φυτικές) Χρήσεις & Αποτελεσματικότητα


Πηγές:

 1. Corpus Cavernosum Penis – an overview | ScienceDirect Topics
 2. Definition of corpus cavernosum – NCI Dictionary of Cancer Terms – NCI
 3. Corpus Cavernosum Penis Anatomy, Function & Diagram | healthline.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top