Διατροφή Και Ποιότητα Σπέρματος

Έρχεται μια στιγμή στις περισσότερες δεσμευμένες σχέσεις όπου τα ζευγάρια αποφασίζουν ότι θέλουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Οι εικόνες των παχουλών νεογέννητων χορεύουν στα κεφάλια της μαμάς και του μπαμπά του μωρού, ενώ οι ελπίδες είναι μεγάλες και η αισιοδοξία μοιάζει ανέγγιχτη.

Διατροφή Και Ποιότητα Σπέρματος

Οι εβδομάδες περνούν. Οι εβδομάδες γίνονται μήνες. Ίσως οι μήνες να εξελίσσονται ακόμη και σε χρόνια. Κάτι δεν πάει καλά. Γιατί ο σύντροφός σας δεν περιμένει ακόμα παιδί; Γιατί αυτό που έρχεται τόσο εύκολα για κάποια ζευγάρια, ξεφεύγει εντελώς από άλλα ζευγάρια;

Ο Ρόλος Της Διατροφής

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι οι άνδρες έχουν κάποιο έλεγχο τόσο στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους όσο και στην ποιότητα του σπέρματος που διαθέτουν, σύμφωνα πάντα με την ηλικία τους. Η τροποποίηση της διατροφής σας μπορεί να αποτελέσει βασικό βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης και της ποσότητας του σπέρματός σας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να συλλάβετε εσείς και η σύντροφός σας.

→ Δεν αρκεί να είσαστε ο απόλυτος επιβήτορας στο κρεβάτι. Χρειάζονται διατροφικές αλλαγές, τόσο για τον άνδρα, αλλά και για την γυναίκα. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να βοηθήσει το Rhino Gold Gel. Για την δεύτερη, συνεχίστε να διαβάζετε!

Μια ακατάλληλη διατροφή μπορεί να σημαίνει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων σας είναι χαμηλός ή ότι τα σπερματοζωάρια σας είναι κατεστραμμένα. Οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ έχουν συχνά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Ένα στοιχείο στη διάσπαση του αλκοόλ είναι μάλιστα τοξικό για το σπέρμα. Η καφεΐνη είναι μια άλλη τροφή που έχει συνδεθεί με προβλήματα κινητικότητας του σπέρματος και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Πώς μπορούν λοιπόν οι άνδρες να αλλάξουν τη διατροφή τους προκειμένου να προωθήσουν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και πιο υγιές, πιο κινητικό σπέρμα; Μπορώ να εξακολουθήσω να τρώω τροφές που απολαμβάνω, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το σώμα μου λαμβάνει την κατάλληλη διατροφή που χρειάζεται για να παράγει υγιές, βιώσιμο σπέρμα; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι «ναι».

Πώς Θα Προστατέψετε Το Σπέρμα Σας

Για να καταλάβετε πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής της διατροφής για το σπέρμα, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Χρειάζονται 100 ημέρες για να αναπληρωθεί το σπέρμα. Υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κόψετε από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας αμέσως και καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σας να συλλάβετε.

  • Πρώτον, θέλετε να αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη ή οποιοδήποτε είδος ουσιών αναψυχής. Η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε από αυτά τα πράγματα είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων. Κάντε πιο υγιεινές επιλογές ποτών. Το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Να θυμάστε ότι ένα μεγάλο μέρος του σπέρματος αποτελείται στην πραγματικότητα από νερό.
  • Εκτός από την αποφυγή δυνητικά τοξικών τροφίμων και ποτών, πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας ορισμένους τύπους τροφίμων. Μία από αυτές τις ομάδες τροφίμων περιλαμβάνει τα αμινοξέα. Όλες οι πρωτεΐνες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, μια ομάδα τροφίμων που βοηθά στην παραγωγή σπέρματος.
  • Η βιταμίνη Α είναι επίσης ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υψηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Η κατανάλωση τροφίμων όπως τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα και τα φυλλώδη λαχανικά διασφαλίζει ότι λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες Α. Αυτή η βιταμίνη βοηθά επίσης στην εξάλειψη των γενετικών ανωμαλιών.
  • Οι ελεύθερες ρίζες είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνονται. Προστατεύουν το σπέρμα σας από βλάβες. Μπορείτε να καταπολεμήσετε τη βλάβη του σπέρματος τρώγοντας τρόφιμα όπως τα βατόμουρα, το σκόρδο, το μπρόκολο, οι φράουλες, η βιταμίνη C ή τα δαμάσκηνα.
  • Τέλος, όσο και αν είναι σημαντικό, βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας τρώει μια διατροφή πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, ειδικά αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που ενσωματώνει κάθε ομάδα τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος. Απολαύστε όλα τα είδη φαγητού, ανεβάστε την τεστοστερόνη σας, αλλά μην παρασυρθείτε σε τροφές που είναι ανθυγιεινές. Ο έλεγχος της διατροφής σας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση ότι το σπέρμα σας λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο.


  • Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health | PMC
  • Diet and male fertility: Foods that affect sperm count | UChicago Medicine

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top