Φύλλο Damiana

Η Damiana (Turnera Diffusa, Turnera Aphrodisiaca) είναι ένας άγριος θάμνος. Αυτοφύεται στο Τέξας, το Μεξικό, τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Τα αποξηραμένα φύλλα της Damiana θεωρείται ότι έχουν αφροδισιακή δράση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Η Δαμιανά πωλείται επίσης ως κατασταλτικό της όρεξης.

Φύλλο Damiana

Στην εναλλακτική ιατρική, η damiana χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ιατρικών καταστάσεων, όπως:

 • Άσθμα
 • Άγχος
 • Κατάθλιψη
 • Πονοκέφαλος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως

Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.

Αυτό το άρθρο εξετάζει το βότανο Damiana και τις αποδείξεις για τη χρήση του. Παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και τη δοσολογία.

Πώς Χρησιμοποιείται Η Δαμιανά;

Η Δαμιανά χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Παρόλα αυτά, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα αυτού του φυτού.

Μεγάλο μέρος των ερευνών που υπάρχουν περιορίζεται σε μελέτες σε ζώα και εργαστήρια. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δεν μπορούν να εφαρμοστούν αξιόπιστα στους ανθρώπους.

Βελτιωμένη Σεξουαλική Λειτουργία

Η Δαμιανά προβάλλεται ευρέως ως σεξουαλικό διεγερτικό και αφροδισιακό. Υπάρχει αρκετή επιστημονική υποστήριξη για αυτό.

Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η Damiana βοήθησε τους σεξουαλικά εξαντλημένους αρσενικούς αρουραίους να έχουν μια δεύτερη εκσπερμάτιση. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη χρήση της ως αφροδισιακό.

Οι συγγραφείς πρότειναν ότι τα φλαβονοειδή του φυτού μπορεί να προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ενώσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η Damiana μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γυναικεία σεξουαλική απόλαυση.

Δύο μελέτες διερεύνησαν το συμπλήρωμα Rhino Gold Gel. Αυτό είναι ένα κατοχυρωμένο μείγμα από:

 • Ginseng
 • Ginkgo
 • Δαμιανά
 • L-αργινίνη
 • Πολυβιταμίνες
 • Ορυκτά

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 77 γυναίκες. Οι συμμετέχουσες έλαβαν είτε το ArginMax είτε ένα εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, το 73% εκείνων που έλαβαν το Rhino Gold Gel ανέφεραν:

 1. Αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας
 2. Μείωση της κολπικής ξηρότητας
 3. Μεγαλύτερη συχνότητα σεξουαλικής επαφής και οργασμού
 4. Ενισχυμένη αίσθηση της κλειτορίδας
 5. Αυτό σε σύγκριση με το 37% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.3

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε το Rhino Gold Gel σε γυναίκες σε διάφορα στάδια της ζωής τους, όπως:

 • Προεμμηνόπαυση
 • Περιεμμηνόπαυση
 • Μεταεμμηνόπαυση

Όλες οι ομάδες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας και ικανοποίησης. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι βελτιώσεις στην ομάδα μετά την εμμηνόπαυση ήταν σημαντικές.

Το συμπλήρωμα δεν επηρέασε επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων. Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι το συμπλήρωμα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις ηλικιωμένες γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τη λίμπιντό τους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές και στις δύο μελέτες δεν μπορούσαν να πουν αν η Damiana από μόνη της μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία. Είναι πιθανό να λειτουργεί μόνο σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

Ανακεφαλαίωση: Πολλές μελέτες έχουν βρει κάποια στοιχεία για τη χρήση της Damiana στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Τα στοιχεία επαρκούν για να προταθεί για αυτή τη χρήση.

Κατασταλτικό Της Όρεξης

Η Δαμιανά έχει επίσης μελετηθεί ως εργαλείο απώλειας βάρους.

Σε μια μελέτη του 2013, δόθηκε σε γυναίκες ένα φυτικό σκεύασμα 15 λεπτά πριν από τα γεύματα. Η φόρμουλα αυτή περιείχε:

 1. Δαμιανά
 2. Yerba maté
 3. Guarana

Ορισμένες συμμετέχουσες έλαβαν επίσης μια διαλυτή ζυμώσιμη ίνα με βάση την ινουλίνη. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών διαλύεται στο νερό. Βρίσκεται στις ρίζες πολλών τροφικών φυτών.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν αυτό το σκεύασμα έφαγαν πολύ λιγότερη τροφή σε όγκο και θερμίδες σε σχέση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Τα υποκείμενα που έλαβαν τα βότανα αλλά όχι τις φυτικές ίνες έφαγαν επίσης λιγότερες θερμίδες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το συμπλήρωμα παρήγαγε μια ισχυρή, βραχυπρόθεσμη μείωση της όρεξης.

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό το φυτικό σκεύασμα καθυστέρησε τη γαστρική κένωση κατά επιπλέον 20 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να φύγει η τροφή από το στομάχι όσων έλαβαν το σκεύασμα.

Μείωσε επίσης τον χρόνο που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να αισθανθούν πλήρεις.

Οι συμμετέχοντες έπαιρναν το συμπλήρωμα καθημερινά πριν από το κύριο γεύμα τους για 45 ημέρες. Στο τέλος της χρονικής περιόδου, είχαν χάσει κατά μέσο όρο 11 κιλά περισσότερα από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Όσοι συνέχισαν να παίρνουν το συμπλήρωμα για ένα χρόνο διατήρησαν την απώλεια βάρους τους.

Αυτή η έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενη. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης δεν μπορούσαν να πουν αν η Damiana καταστέλλει την όρεξη από μόνη της. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού συστηθεί ως βοήθημα για την απώλεια βάρους.

Ανακεφαλαίωση: Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει ενδείξεις ότι μια φυτική φόρμουλα που περιέχει damiana μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της όρεξης. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Πιθανές Παρενέργειες Της Damiana

Η Δαμιανά θεωρείται γενικά ασφαλής. Η υψηλή κατανάλωση 200 γραμμαρίων εκχυλίσματος damiana ή περισσότερο έχει συνδεθεί με σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Σπασμούς
 • Συμπτώματα παρόμοια με τη δηλητηρίαση από στρυχνίνη

Η νταμιανά μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή σε άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος. Η Damiana δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τις δύο εβδομάδες πριν από μια χειρουργική επέμβαση.

Η ασφάλεια της Δαμιανά δεν έχει τεκμηριωθεί σε άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να λαμβάνεται από τα άτομα αυτά.

Δεν έχει γνωστές μέτριες έως σοβαρές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Έχουν αναφερθεί ορισμένες ήπιες αλληλεπιδράσεις.

Εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο βότανο.

Άλλα Συστατικά Του Rhino Gold Gel:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top