Περουβιανή Maca

Η Περουβιανή Maca καλλιεργείται στα βουνά των Άνδεων. Είναι σταυρανθές λαχανικό, που σημαίνει ότι συγγενεύει με το μπρόκολο και το λάχανο.

Η Maca είναι ένα κοινό συστατικό στην περουβιανή κουζίνα που δίνει στα πιάτα μια γήινη γεύση. Η ρίζα Maca μπορεί να αλεσθεί σε σκόνη και να προστεθεί σε γεύματα ή smoothies.

→ Η καλύτερη πηγή λήψης Περουβιανής Μάκα μέχρι τώρα είναι το Rhino Gold Gel.

Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, η περουβιανή Maca μπορεί επίσης να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Αυτό το άρθρο θα συζητήσει 10 πιθανά οφέλη της ρίζας μάκα για την υγεία.

Περουβιανή Maca

10 Οφέλη Από Την Περουβιανή Maca

Υπάρχει μια σειρά από πιθανά οφέλη της ρίζας μάκα στο Rhino Gold Gel, όπως:

#1 – Αύξηση Της Λίμπιντο

Το πιο γνωστό όφελος της ρίζας μάκα είναι η δυνατότητα αύξησης της λίμπιντο. Υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπαιρναν 1,5 ή 3 γραμμάρια (g) μάκα την ημέρα παρουσίασαν αυξημένη λίμπιντο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μια ανασκόπηση του 2010 των μελετών σχετικά με τη μάκα και τη σεξουαλική λειτουργία βρήκε κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μάκα μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο, αλλά οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η ρίζα μάκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικό.

#2 – Μείωση Της Στυτικής Δυσλειτουργίας

Η ρίζα μάκα θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη για τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Μια μικρή μελέτη του 2009 εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης 2,4g ρίζας μάκα την ημέρα για 12 εβδομάδες στην αντίληψη των συμμετεχόντων για τη γενική και σεξουαλική τους ευεξία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνδρες με ήπια ΣΔ. Όσοι κατανάλωναν ρίζα μάκα παρουσίασαν σημαντικότερη αύξηση της σεξουαλικής ευεξίας από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

#3 – Ενίσχυση Της Ενέργειας Και Της Αντοχής

Ορισμένοι αθλητές και bodybuilders χρησιμοποιούν την Perubian Maca ως συμπλήρωμα για την αύξηση της ενέργειας και της απόδοσης. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που το υποστηρίζουν αυτό.

Μια πιλοτική μελέτη το 2009 διαπίστωσε ότι η χρήση εκχυλίσματος μάκα για 14 ημέρες βελτίωσε την απόδοση ανδρών ποδηλατών σε μια χρονομέτρηση 40 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν διέφεραν σημαντικά από τη βελτίωση που παρατηρήθηκε σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μάκα βελτίωσε τη λίμπιντο στους συμμετέχοντες που το χρησιμοποίησαν. Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος αυτής της μελέτης ήταν πολύ μικρό, οπότε χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

#4 – Αύξηση Της Γονιμότητας

Μια άλλη ευρέως διαδεδομένη χρήση της ρίζας μάκα είναι η αύξηση της γονιμότητας, ιδίως στους άνδρες.

Μια ανασκόπηση του 2016Trusted Source βρήκε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ρίζα μάκα μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του σπέρματος τόσο σε γόνιμους όσο και σε υπογόνιμους άνδρες. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

#5 – Βελτίωση Της Διάθεσης

Η μάκα περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Μια μελέτη σε 14 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η μάκα μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Επίσης, μια μελέτη του 2015Trusted Source διαπίστωσε ότι η μάκα θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε Κινέζες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

#6 – Μείωση Της Αρτηριακής Πίεσης

Είναι πιθανό ότι η ρίζα μάκα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Η ίδια μελέτη του 2015Trusted Source διαπίστωσε επίσης ότι 3,3 γραμμάρια μάκα ημερησίως για 12 εβδομάδες μείωσαν την αρτηριακή πίεση σε κινεζικές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

#7 – Μείωση Της Ηλιακής Βλάβης

Μια παλαιότερη μελέτηTrusted Source σε ένα ζωικό μοντέλο διαπίστωσε ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες. Μια άλλη μελέτη σε ζώα το 2011Trusted Source διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από φύλλα μάκα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού κυττάρων ηλιακού εγκαύματος.

#8 – Καταπολέμηση Των Ελεύθερων Ριζών

Η ρίζα μάκα προάγει επίσης τα φυσικά αντιοξειδωτικά στο σώμα, όπως η γλουταθειόνη και η υπεροξειδική δισμουτάση.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

#9 – Μείωση Των Συμπτωμάτων Της Εμμηνόπαυσης

Ορισμένοι υποστηρικτές της ρίζας μάκα πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων της ορμόνης των οιστρογόνων. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, του σταδίου πριν από την εμμηνόπαυση μιας γυναίκας, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξομειώνονται και προκαλούν ποικίλα συμπτώματα.

Μια μελέτηTrusted Source διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν καθημερινά δύο δισκία που περιείχαν μάκα παρουσίασαν μειωμένα συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

#10 – Βελτίωση Της Μάθησης Και Της Μνήμης

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η μάκα περουβιανής προέλευσης μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η μάκα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ποντίκια.

Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του 2014 πρότεινε ότι η μάκα μπορεί να έχει οφέλη για τη μάθηση και την απόδοση της μνήμης. Οι ερευνητές πρότειναν ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη θεραπεία καταστάσεων που επηρεάζουν αυτές τις διαδικασίες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, επί του παρόντος είναι διαθέσιμες μόνο έρευνες σε ζωικά υποδείγματα, οπότε δεν είναι σαφές αν η μάκα θα έχει τα ίδια οφέλη και στους ανθρώπους.

Πιθανοί Κίνδυνοι

Η Περουβιανή Μάκα δεν συνδέεται επί του παρόντος με κινδύνους για την υγεία των περισσότερων ανθρώπων και είναι απίθανο να προκαλέσει παρενέργειες σε μέτριες δόσεις.

Ωστόσο, λόγω της επίδρασής του στις ορμόνες, τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη maca.

Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγεται η λήψη maca όταν υποβάλλονται σε θεραπείες που τροποποιούν τα ορμονικά επίπεδα, όπως οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.

Συμπεράσματα

Η Περουβιανή Μάκα έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για τη σεξουαλική υγεία. Οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν η μάκα είναι αποτελεσματική.

Αν και υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη λήψη maca, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τη δοκιμάσουν χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσμενείς παρενέργειες.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να δοκιμάσει τη ρίζα μάκα, μπορεί να βρει τεράστια ποσότητα στην φόρμουλα του Rhino Gold Gel.

Άλλα Συστατικά Του Rhino Gold Gel:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top