L-αργινίνη

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο Rhino Gold Gel και που το σώμα σας χρησιμοποιεί φυσικά για την παραγωγή πρωτεϊνών. Θεωρείται επίσης ότι βελτιώνει την κυκλοφορία και την ανοσία. Διατίθεται σε από του στόματος και τοπικές μορφές συμπληρωμάτων. Η L-αργινίνη βρίσκεται επίσης σε ορισμένες φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, της σόγιας, των ξηρών καρπών, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

L-αργινίνη

Η L-αργινίνη βοηθά επίσης στην απαλλαγή του οργανισμού από την αμμωνία (ένα απόβλητο προϊόν) και διεγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Επιπλέον, το σώμα σας χρησιμοποιεί την αργινίνη για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ένωση που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία).

Αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η L-αργινίνη μπορεί να ωφελήσει ορισμένες καταστάσεις υγείας, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η L-αργινίνη μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

Πώς Χρησιμοποιείται Η L-Αργινίνη;

Βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο σώμα, ορισμένοι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι η L-αργινίνη μπορεί να βοηθήσει σε καρδιακές παθήσεις, όπως ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη), η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι κράμπες και η αδυναμία των ποδιών που οφείλονται σε αποφραγμένες αρτηρίες (μια κατάσταση γνωστή ως διαλείπουσα χωλότητα) και η στυτική δυσλειτουργία.

Μερικά άτομα χρησιμοποιούν την L-αργινίνη για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, να συντομεύσουν το χρόνο ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση και να προωθήσουν την απώλεια βάρους. Η L-αργινίνη χρησιμοποιείται επίσης για το bodybuilding.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η L-αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στη διάμεση κυστίτιδα και στην προεκλαμψία.

Προς το παρόν, υπάρχουν λίγες κλινικές δοκιμές που εξετάζουν τα πιθανά οφέλη της L-αργινίνης. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά ευρήματα από τις διαθέσιμες έρευνες:

Στυτική Δυσλειτουργία

Ορισμένες έρευνες έχουν εξετάσει κατά πόσον τα συμπληρώματα L-αργινίνης μπορούν να ωφελήσουν τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, γνωστή και ως ΣΔ.

Η L-αργινίνη που περιέχεται στο Rhino Gold Gel θεωρείται ότι ενισχύει το νιτρικό οξείδιο και -με τη σειρά της- χαλαρώνει τους μύες που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πέος. Ως αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της στύσης.

Σε μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Andrology, για παράδειγμα, μετρήθηκαν τα επίπεδα της L-αργινίνης και της L-κιτρουλίνης (ένα άλλο αμινοξύ) σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα και των δύο αμινοξέων ήταν χαμηλότερα στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία από ό,τι σε εκείνους χωρίς ΣΔ. To Rhino Gold Gel φαίνεται να βελτιώνει τα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση.

Μερικές μικρές μελέτες έχουν διερευνήσει τη χρήση της L-αργινίνης σε συνδυασμό με εκχύλισμα φλοιού γαλλικού θαλάσσιου πεύκου (Pycnogenol®).

Καρδιακές Παθήσεις

Οι πρώτοι υποστηρικτές πρότειναν ότι η L-αργινίνη θα μπορούσε να προστατεύσει την καρδιά και να ωφελήσει τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association το 2006 διαπίστωσε ότι η αργινίνη δεν βελτίωσε τη δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων ή την καρδιακή λειτουργία σε άτομα 60 ετών και άνω που έλαβαν αργινίνη σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπεία μετά από καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η αργινίνη μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα μετά το έμφραγμα».

Περαιτέρω έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 υποδηλώνει ότι η συμπληρωματική χορήγηση αργινίνης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, τα συμπληρώματα L-αργινίνης δεν μπορούν να συνιστώνται ως θεραπεία για καρδιακές παθήσεις.

Διατροφική Αγωγή

Η λήψη L-αργινίνης σε συνδυασμό με ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και νουκλεοτίδια έχει διερευνηθεί για τη μείωση του χρόνου ανάρρωσης, την προστασία από λοιμώξεις και την προώθηση της επούλωσης πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση. Το συμπλήρωμα σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας σε άτομα με καρκίνο.

Πιθανές Παρενέργειες

Η L-αργινίνη μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, όπως δυσπεψία, ναυτία, πονοκέφαλο, φούσκωμα, διάρροια, ουρική αρθρίτιδα, ανωμαλίες στο αίμα, αλλεργίες, φλεγμονή των αεραγωγών, επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος, μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Υψηλότερες δόσεις L-αργινίνης μπορεί να αυξήσουν το οξύ του στομάχου, οπότε μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις καούρες, τα έλκη ή τις πεπτικές διαταραχές που προκαλούνται από φάρμακα. Επιπλέον, η L-αργινίνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με έρπητα.

Η L-αργινίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, φάρμακα για τον διαβήτη ή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Εάν έχετε διαβήτη ή καρδιακή νόσο, αποφύγετε τη λήψη L-αργινίνης. Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η χρόνια συμπληρωματική λήψη L-αργινίνης μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ άλλες μελέτες δεν διαπίστωσαν καμία επίδραση ή αύξησαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα συμπληρώματα, η L-αργινίνη δεν έχει ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια σε έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες, παιδιά και άτομα με ιατρικές παθήσεις ή που λαμβάνουν φάρμακα.

Δοσολογία

Δεν υπάρχει τυποποιημένη συνιστώμενη δόση της L-αργινίνης. Η κατάλληλη δόση για εσάς μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό σας. Στην περίπτωση του Rhino Gold Gel, η σωστή δοσολογία αναγράφεται στην συσκευασία.

Διάφορες δόσεις L-αργινίνης έχουν μελετηθεί σε έρευνες που διερευνούν την επίδρασή της σε διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα, για τον πόνο στο στήθος, έχει χρησιμοποιηθεί δόση 2-6 γραμμαρίων τρεις φορές την ημέρα για διάστημα έως και ενός μήνα. Για τη στυτική δυσλειτουργία, έχει χρησιμοποιηθεί δόση πέντε γραμμαρίων ημερησίως. Και σε μελέτες για τη διερεύνηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, έχει χρησιμοποιηθεί δόση 4-24 γραμμαρίων ημερησίως για 2-24 εβδομάδες.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για να πάρετε εξατομικευμένες συμβουλές.

Διατροφή και Αλληλεπιδράσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός διατηρεί από μόνος του επαρκή ανεφοδιασμό σε L-αργινίνη. Ωστόσο, τα σοβαρά εγκαύματα, οι λοιμώξεις και οι τραυματισμοί μπορούν να εξαντλήσουν τον εφοδιασμό του οργανισμού σε αργινίνη. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η κατάλληλη πρόσληψη για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων.

Η L-αργινίνη βρίσκεται στα τρόφιμα που καταναλώνετε, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, οι φακές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος, σόγια, σπόρους κολοκύθας, φιστίκια, φακές, αστακό, γαρίδες, σπανάκι ή φύκια στη διατροφή σας.

Λόγω της εξελισσόμενης έρευνας σχετικά με τη σχέση μεταξύ της L-αργινίνης και των καρδιακών παθήσεων, αποφύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων L-αργινίνης, εκτός εάν έχετε συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό σας σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους.

Άλλα Συστατικά Του Rhino Gold Gel:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top