Τί Είναι Ο Καρκίνος Του Προστάτη;

Τί είναι ο καρκίνος του προστάτη; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πολλοί άνθρωποι έχουν θέσει στον εαυτό τους αφού, όπως και εκατομμύρια άλλοι, έχουν διαγνωστεί από τους γιατρούς τους με την εν λόγω πάθηση. Η απάντηση στο ερώτημα «Τί είναι ο καρκίνος του προστάτη» δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ορισμός Της Νόσου

Το πρώτο βήμα για να βρείτε την απάντηση σε αυτή την αρκετά συνηθισμένη ερώτηση είναι να κατανοήσετε τη βασική φύση της νόσου. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων στον αδένα του προστάτη. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, επηρεάζει την γονιμότητα και αν αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι πιθανό να αποβεί μοιραίος.

Ποιος Παθαίνει Καρκίνο Του Προστάτη;

Αυτό το ερώτημα είναι λίγο πιο δύσκολο να απαντηθεί. Οι επιστήμονες προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια σύνδεση μεταξύ των θυμάτων αυτής της φρικτής μορφής καρκίνου, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την πορεία της ίδιας της νόσου. Σε κάποιες έρευνες έχουν αναφέρει ότι μένοντας σεξουαλικά ενεργοί, πολλοί άνδρες μπορούν να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Σε γενικές γραμμές, τα θύματα του καρκίνου του προστάτη αποτελούν το τριάντα τοις εκατό του συνόλου των ανδρικών περιστατικών καρκίνου στην Ελλάδα. Όσο μεγαλώνετε, τόσο αυξάνονται οι δείκτες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Η περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Σκανδιναβία, ενώ οι άνδρες στην Κίνα διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο στον κόσμο να αναπτύξουν τη νόσο.

Πότε Πρέπει Να Αρχίσω Τον Έλεγχο;

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι μόνο το 9% των ανδρών στα είκοσι τους χρόνια αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη, αλλά, το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί άνδρες που πεθαίνουν από άλλες, ποικίλες αιτίες, εμφανίζουν σημάδια καρκίνου του προστάτη σε περιβάλλον μεταθανάτιας εξέτασης.

Επειδή μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους άνδρες να αρχίσουν τον έλεγχο από τη στιγμή που θα φτάσουν στην ηλικία των σαράντα ετών. Πολλοί προτείνουν ότι η εξέταση του προστάτη είναι απαραίτητη σε ετήσια βάση.

Τί Είναι Ο Καρκίνος Του Προστάτη;

Η κατανόηση της απάντησης στο ερώτημα «Τί είναι ο καρκίνος του προστάτη», είναι πραγματικά απαραίτητη για την πλήρη εξάλειψη αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Πάνω Από Τους Μισούς Άνδρες Άνω Των 50 Ετών Έχουν Διογκωμένο Προστάτη

Τα προβλήματα του προστάτη επηρεάζουν πολύ συχνά και τις δραστηριότητες ενός άνδρα και μπορούν να επηρεαστούν όλες οι ηλικίες. Οι άνδρες συχνά γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τον γυναικείο κύκλο από ό,τι για τη δική τους σεξουαλική υγεία. Ωστόσο, τα προβλήματα με τον προστάτη ενός άνδρα είναι εξίσου συνηθισμένα με τα προβλήματα του κύκλου της περιόδου των γυναικών.

Μερικά από τα συμπτώματα των ανδρών με προβλήματα προστάτη είναι η δυσκολία στην ούρηση με αυξημένη συχνότητα ούρησης. Η επώδυνη ούρηση και η ανάγκη να σηκώνονται τη νύχτα για ούρηση είναι άλλα συμπτώματα. Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα άλλο σημάδι πιθανών προβλημάτων του προστάτη.

Περίπου 400.000 άνδρες στις ΗΠΑ υποβάλλονται κάθε χρόνο σε χειρουργική επέμβαση στον προστάτη, η οποία κοστίζει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι Οδηγίες Των Γιατρών

Οι ειδικοί στη διατροφή συνιστούν ανεπιφύλακτα ότι μια καλή διατροφή και μια ρουτίνα άσκησης βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων του προστάτη.

Οι γενικές συστάσεις είναι η μείωση του κόκκινου κρέατος και των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Η κατανάλωση περισσότερου νερού αντί για κόκα κόλα και ένα καλό πρόγραμμα άσκησης είναι απαραίτητα τόσο για τη φροντίδα του προστάτη όσο και για μια καλύτερη, υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Τα τρία «όχι» είναι το τσιγάρο, το ποτό και οι τροφές με πολλά λιπαρά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση, όπως το τζόκινγκ, ο χορός ή το κολύμπι, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του προστάτη σας.

Οι άνδρες που περπατούσαν δύο έως τρεις ώρες την εβδομάδα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα προστάτη από εκείνους που περπατούσαν ελάχιστα.

Ο Ρόλος Του Σεξ

Τα καλά νέα είναι ότι το σεξ με τη χρήση του Rhino Gold Gel μερικές φορές την εβδομάδα βοηθάει τον προστάτη σας λόγω της δράσης του σπέρματος και της λειτουργίας του προστάτη.

Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας για έλεγχο του προστάτη. Μπορούν να εξετάσουν για κάποιες ορμόνες που αυξάνονται ως αποτέλεσμα του καρκίνου του προστάτη.

Παραδοσιακά, εκτός από το Rhino Gold Gel, διάφορα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη του προστάτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Saw Palmetto και η τσουκνίδα. Ένας καλός φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας συστήσει αρκετά καλά συμπληρώματα για τη φροντίδα του προστάτη.


  1. Prostate Enlargement (Benign Prostatic Hyperplasia) – NIDDK
  2. Enlarged prostate: Does diet play a role? – Mayo Clinic

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top