νόσος Peyronie: Διάγνωση Και Θεραπεία

Η νόσος Peyronie προκαλεί τη δημιουργία ανώμαλων, ινώδους μορφής εξογκωμάτων (πλακών) στο εσωτερικό του στυτικού ιστού του πέους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πλάκες μπορεί να μεγαλώσουν και να παραμορφώσουν το πέος σε στύση και να προκαλέσουν την καμπύλη του.

Η νόσος Peyronie προσβάλλει συνήθως την άνω πλευρά του πέους, αλλά μπορεί μερικές φορές να στοχεύει την κάτω πλευρά ή και τις δύο πλευρές. Η λοίμωξη ή ο τραυματισμός του πέους μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Peyronie, αλλά η αιτία παραμένει άγνωστη στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η πάθηση είναι πιο συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες. Η νόσος Peyronie επηρεάζει περίπου το 3% των ανδρών ηλικίας 30 έως 80 ετών. Δεν υπάρχει θεραπεία και η ασθένεια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Περίπου το 16 έως 20 τοις εκατό των ανδρών με νόσο Peyronie αναπτύσσουν άλλες μορφές ίνωσης ή πλάκες. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι η σύσπαση του Dupuytren – η βράχυνση του συνδετικού ιστού της παλάμης, η οποία προκαλεί ένα ή περισσότερα από τα δάχτυλα να αρχίσουν να κλείνουν (συνηθέστερα προσβάλλεται το μικρό ή το παράμεσο δάχτυλο).

Συμπτώματα Της Νόσου Peyronie

Η νόσος Peyronie μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να εξελιχθεί αργά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών.

Η εξέλιξη των συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Έναν μικρό, τοπικό πόνο ή δυσφορία που γίνεται αισθητή στο πέος.
  • Ένα εξόγκωμα που σχηματίζεται στο σημείο του πόνου (το εξόγκωμα μπορεί να είναι ανώδυνο).
  • Η πλάκα συστέλλεται καθώς εξαπλώνεται, κάμπτοντας ή λυγίζοντας το πέος σε στύση προς την προσβεβλημένη πλευρά.
  • Οι στύσεις γίνονται δυσάρεστες ή επώδυνες.
  • Οι στύσεις είναι πιο μαλακές από το συνηθισμένο.
  • Μπορεί να υπάρχουν μία ή περισσότερες πλάκες.

Η Δομή Του Πέους

Ο στυτικός ιστός του πέους – που ονομάζεται corpora cavernosa, μοιάζει με δύο ράβδους που διατρέχουν το μήκος του πέους. Στο εσωτερικό αυτών των «ράβδων» υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, τα νεύρα που τροφοδοτούν το πέος επιτρέπουν σε αυτά τα σχετικά κενά αιμοφόρα αγγεία να ανοίξουν και να γεμίσουν με αίμα, προκαλώντας τη στύση.

νόσος Peyronie

Η νόσος Peyronie τείνει να ξεκινά από τη μεμβράνη που καλύπτει τα σώματα. Μπορεί επίσης να εξελιχθεί και να εισβάλει στον ιστό της στύσης. Η συστολή των πλακών προκαλεί την κάμψη του πέους και η εισβολή των σωματικών σωμάτων παρεμποδίζει τη ροή του αίματος, καθιστώντας δύσκολη τη στύση του πέους.

Παραμορφωμένες Στύσεις

Η πλάκα αναπτύσσεται συχνότερα στην επάνω πλευρά του πέους, προκαλώντας την καμπύλωση του προς τα πάνω. Μερικές φορές, η πλάκα αναπτύσσεται στην κάτω πλευρά, με αποτέλεσμα το πέος να καμπυλώνει προς τα κάτω. Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, οι πλάκες αναπτύσσονται τόσο στην πάνω όσο και στην κάτω πλευρά, γεγονός που μικραίνει και παραμορφώνει το πέος.

Η καμπυλότητα του πέους είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει άνδρες όλων των ηλικιών. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στην ανόρθωση του πέους και στη μείωση της ενόχλησης.

Αιτίες Της Νόσου Peyronie

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της νόσου Peyronie είναι άγνωστη. Ορισμένες από τις γνωστές αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Τραυματισμό του πέους, όπως η κάμψη σε στύση αρκετά έντονα ώστε να σπάσει η μεμβράνη που καλύπτει τα αιμοφόρα αγγεία
  • Οικογενειακό ιστορικό (το οποίο υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει γενετικός παράγοντας)
  • Κληρονομική ανωμαλία του κολλαγόνου στα γονίδια που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των πρωτεϊνών του ινώδους συνδετικού ιστού (κολλαγόνο)
  • Λοίμωξη του πέους
  • Αυτοάνοση αντίδραση, η οποία προκαλεί το σχηματισμό των πλακών
  • Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση (β-αποκλειστές), της ιντερφερόνης και των φαρμάκων κατά των σπασμών.

Διάγνωση Της Νόσου Peyronie

Η νόσος Peyronie διαγιγνώσκεται με διάφορες εξετάσεις, όπως:

  1. Ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό
  2. Φυσική εξέταση
  3. Υπερηχογράφημα του πέους

Θεραπεία Της Νόσου Peyronie

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος Peyronie υποχωρεί χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι άγνωστοι.
  • Φάρμακα – συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, της κολχικίνης, της βιταμίνης Ε και της πεντοξιφυλλίνης. Εάν τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει εντός ενός έτους από τη θεραπεία, θεωρείται ότι τα φάρμακα δεν θα διορθώσουν την κατάσταση.
  • Ενέσεις απευθείας στην πλάκα – ένα ένζυμο που ονομάζεται κολλαγενάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσει την πλάκα ή ένα φάρμακο που ονομάζεται βεραπαμίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Συσκευή έλξης πέους – αυτό έχει αποδειχθεί χρήσιμο, μαζί με τη φαρμακευτική θεραπεία, για να επιμηκύνει το πέος και να μειώσει την καμπύλη σε κατάσταση στύσης. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η χρήση συσκευής έλξης πέους μπορεί να αυξήσει το πλάτος του πέους, γεγονός που υποδηλώνει όφελος στη διαχείριση της νόσου Peyronie. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της σύντμησης του πέους.
  • Χειρουργική επέμβαση – αυτή είναι μια επιλογή για τους άνδρες με νόσο Peyronie που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική ή φαρμακευτική θεραπεία για περίπου ένα έτος και εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες με τη σεξουαλική επαφή.

Τύποι Χειρουργικών Επεμβάσεων Για Τη Θεραπεία Της Νόσου Peyronie

Εάν άλλες μορφές θεραπείας δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να προσφερθεί ως επιλογή η χειρουργική επέμβαση. Οι συνήθεις χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  1. Plication Nesbit – η μεμβράνη που καλύπτει το σωματικό σώμα στην πλευρά που βρίσκεται απέναντι από το σημείο όπου βρίσκεται η πλάκα plicated (διπλώνεται). Αυτό ευθυγραμμίζει το πέος. Αυτή η επέμβαση δεν μεταβάλλει το μήκος του πέους – τυχόν μείωση του πέους προκαλείται από την ίδια τη νόσο.
  2. Τομή πλάκας με φλεβικό μόσχευμα- γίνονται τομές κατά μήκος της πλάκας για να επιτραπεί η ευθυγράμμιση του πέους. Χρησιμοποιούνται φλεβικά μοσχεύματα για να βοηθηθεί η ροή του αίματος. Αυτό χρησιμοποιείται σε πιο σοβαρές μορφές καμπυλότητας.
  3. Πρόθεση πέους- μια συσκευή (με αντλία) χρησιμοποιείται για να ισιώσει και να σκληρύνει το πέος. Αυτό μπορεί να χρειαστεί όταν η στύση δεν είναι δυνατή λόγω της νόσου.

Κλείνοντας, επειδή υπάρχουν ερωτήσεις στο διαδίκτυο, το Rhino Gold Gel δεν έχει καμία σχέση, τόσο στην δημιουργία, όσο και στη θεραπεία της νόσου Payronee. Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και μόνο, σε τέτοιες περιπτώσεις.


  1. Penile Curvature (Peyronie’s Disease) – NIDDK
  2. Peyronie’s Disease (Penile Curvature) – WebMD
  3. Peyronie’s disease – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top